Gamla stugan och Dan Andersson

Dalarnas Byggnadsvårdspris 2019 pris Gamla Stugan

Dalarnas Byggnadsvårdspris 2019

På vår gård, i Gonäsheden, södra Dalarna, står en gammal stuga från 1850. När jag var liten bodde farmor där på somrarna, vi satt i kökssoffan och åt filbunke med ingefära och kardemumma. Vi pratade och skrattade men var ofta tysta så att stugan skulle kunna nå oss med sina berättelser.

När min pappa Börje var sju år hyrdes stugan ut till Dan Andersson och hans hustru Olga. Efter Dans plötsliga och tragiska död 1920, bodde Olga kvar och sex månader senare kom deras flicka Monika till världen. På gården blev gruvarbetare C-G Norgrens åtta barn till nio med lilla Monika. Min farmor Anna var hemma med mjölkning, jordbruk och barn medans Olga skötte sitt yrke som lärarinna.
I april 2009 försvann pappa från den här jorden och fem månader senare försvann Monika, jag saknar dem så.

Dan Anderssons diktning har varit ett med mig hela mitt liv.
På scen heter den kärleken och drivkraften Pajso.
Se www.pajso.se

Se även www.gamlastugan.se